یا بهتر بگوییم فن بیان چه چیزی نیست…
این روزها اغلب مردم فکر میکنند فن بیان خوب داشتن یک
جور هنر است و هیچ کس آنرا به شکل یک مهارت نگاه نمیکند. فکر میکنند فن بیان خوب
داشتن نیاز به حنجره طلایی و صدای آسمانی دارد. مردم عادی دلشان نمیخواهد درآمد و
زمانشان را صرف تغییر و تولید صدا و قوانین زبان شناسی و یادگیری ژستهای کلیشهای
کنند.
آنها میخواهند یاد بگیرند در ارتباطهای روزمره خود چگونه با اعتماد به نفس صحبت
کنند.
قطعاً داشتن بیان خوب در ارتباطات ضروری است.
اگر قرار باشد تمام استعدادها و تواناییهایم توسط نیروی نا معلوم از من ستانده شود و من تنها اجازه حفظ یکی از آنها را داشته باشم، بی تردید قدرت کلام را برای خود حفظ میکردم، زیرا با آن میتوانم به سرعت، سایر موهبتهای از دست رفته را بدست اورم دانیل وبستر
تعریف فن بیان
فن بیان توان صحبت کردن در هر شرایط و زمان است.
فن بیان به شما کمک میکند که…
با اطرافیان و دوستان و همکاران خود ارتباط خوبی داشته باشید.
روابط عمومی بهتری باشید و منظور خود را به خوبی به طرف مقابلتان منتقل کنید.
و از همنشینی و صحبت با شما لذت ببرند.
برای یادگیری فن بیان باید قدرت کلام را افزایش داد و بدانید با دیگران چطور صحبت کنید تا از گفتگو با شما لذت ببرد و آن طور که میخواهید اهدافتان را پیش ببرید.
لازم به یادآوری است کسانی که خوب صحبت میکنند لزوماً گوینده، سخنران و مذاکره کننده خوبی نیستند بلکه پیش زمینه آن را دارند که یک سخنران، یک مدرس و یا یک مذاکره کننده خوب شوند.
کاربردهای فن بیان
کاربردهای فن بیان آنقدر زیاد است که در ادامه تنها به برخی از آنها اشاره میکنیم.
- گوینده و مجری گری
- سخنرانی و صحبت در محافل
- به مشاوران و روانشناسان کمک میکند
- به وکلا برای دفاع از موکل در دادگاه
- در مصاحبههای استخدامی
- در کارهای روزمره و صحبت با دوستان
- برای گرفتن حق خود
- بیان احساسات خود در زندگی
- در هنگام معرفی خود در محافل گوناگون
- و….
یک موضوع عجیب در فن بیان
در موضوع فن بیان اکثر افراد فکر میکنند که دارای فن بیان خوبی هستند و نیازی به آموزش ندارند این در حالی است که باید بپذیریم که ملاک فن بیان خودمان نیستیم بلکه دیگران هستند که تعیین میکنند آیا فن بیان ما خوب است یا در حد قابل قبول است یا نه.
متاسفانه خود برتر بینی در مورد مهارتهای خودمان بسیار پررنگ است. در این جا توجه شما را به یک تحقیق جالب در این رابطه جلب میکنم.
تحقیقات زیادی نشان میدهد که بخش بیشتر جامعه این نظر رو دارند که در موقعیتی که هستند جزو افراد برتر هستند. در حقیقت همه ما دیدهایم که اکثر مردم خود را افراد برتر و خاص تصور میکنند.
در ادامه تحقیقی از دانینگوکروگر را برای شما مطرح میکنم که در سال 2000 برنده جایزه اسکار شد.
در این تحقیق به افراد تحت آزمایش تکلیفهای خاصی را ارائه دادند که حل مسائل منطقی، ریاضی، آنالیز، سؤالات گرامر یا سوالاتی از قبیل اینکه فرضاً این طنز چقدر خنده دار بود و از آنها خواستند نتیجه عملکرد خود را در تستها در مقایسه با افراد دیگر هم گروه اعلام کنند. نتیجهها به چهار دسته 10 تایی تقسیم شد و حاکی از آن بود که تمام افراد خود را در زمره پنجاه درصد برتر به شمار آورده بودند.
نتیجه جالبتر این بود که افرادی که در حل مسائل قدرت کافی را نشان نداده بودند و جوابهای نادرست بیشتری داشتند، در تخمین جایگاه خودشان هم به همان اندازه دچار خطا شده بودند.
بعد از آن، این امر به اثبات رسید که هر چه افراد آموزش بیشتری میدیدند، هم سطح جوابها ارتقا پیدا میکرد و هم قدرت و دقت تخمین آزمایش شوندهها.
در مورد رانندگی هم تحقیق مشابهی توسط سونسون انجام شد که درآن 161 دانشجو از سوئد و امریکا انتخاب شدند تا مهارتها رانندگی خودشان را در چند زمینه ارزیابی کنند که نتیجه از این قرار شد:
نود و سه در صد از امریکاییها و شصت ونه درصد از سوئدیها در زمینه مهارت در راندن خود را در زمره پنجاه درصد برتر تصور میکردند و در مقوله امنیت در رانندگی هم هشتاد و هشت درصد امریکاییها و ههفتادو هفت درصد سوئدیها اظهارات مشابهی داشتند
متاسفانه این موضوع در مهارتهای ارتباطی بسیار پررنگ است و افرادی که در این زمینه واقعاً ضعیف هستند و ادعا میکنند که ما فن بیان بسیار قوی داریم ودر ارتباطات حرف اول را میزنیم
اما چه میشود کرد چون آنها در نقطه کور هستند و هیچ تصور درستی از خود ندارند و نه تنها مهارتهای ارتباطی که دارند به آنها کمک نمیکند، بلکه بلای جان آنها هم خواهد شد.
فن بیان چه چیزی نیست؟
فن بیان پرحرفی نیست
فن بیان لزوماً حاضر جوابی نیست
فن بیان لزوماً خوش صدا بودن نیست
فن بیان فقط تکنیک نیست
در کشور ما متاسفانه برخی از افراد، فن بیان را تا حد یکسری تکنیکهای بسیار ساده برای وضوح صدا پایین آوردهاند و دیگر محتوای بیان را فراموش کردهاند و متاسفانه باید بگویم که در کشور ما چه بسیار افرادی که صدای خوبی دارند اما اندکی شعور و شخصیت ندارند.
برای جمع بندی بهتر است بگویم که مهارت فن بیان شامل یکسری تکنیک برای ایجاد صدا و بیانی رسا و واضح به همراه محتوای ازرشمند و مفید است.